OM

Bloggen ska ses som ett försök till att smitta SSC med, bildligt talat, ”Montezumas hämnd” i.e. ”Montezuma’s revenge

Man kan också  se bloggen som ett inlägg i samhällsdebatten, dvs som ett försök att travestera To Kill a Mockingbird (Dödssynden)

Har också tänkt på ”Marianergraven” dvs en flytboj med följande inskription:

”Här vilar Rymdbolaget, Sveriges stolthet när det kommer till icke kommersiell rymdverksamhet. Dess uppgift var att tillvarata rymdens möjligheter för Sveriges innevånare. 

Under resans gång fick några ”imbecilla” politiker och ledande befattningshavare för sig att en av Rymdbolagets uppgifter var att ge en hög avkastning på det egna kapitalet, en uppgift som enligt de ”imbecillas gäng” skulle gå att kombinera med kommersiell rymdverksamhet.

Det ville sig dock inte för Rymdbolaget, trots köp i utlandet och bantning av verksamheten.

Utan tillräcklig marknad är den kommersiella rymdverksamhet som Rymdbolaget nu bedriver under pseudonymen SSC, dömd till undergång.

Länge leve svensk icke kommersiell rymdverksamhet!”

Från 2011-10-07 http://www.dn.se/ekonomi/ssc-byter-ut-vd-lars-persson/

SSC, tidigare Rymdbolaget, ska byta vd. Under 2011 har bolagets satellittillverkning sålts och bolaget ska nu satsa på mer ”kommersiellt drivna marknadssegment”, enligt ett pressmeddelande. Det innebär att vd Lars Persson byts ut. Styrelsen har därför inlett en rekryteringsprocess för att finna en ny vd.

…  Se också längs ner en kortfattad betraktelse när Rymdbolagets stolthet satellitdivisionen ”kollapsade”, dvs hela historien från 2005 – 1 juli 2011 …

Under sista MBL:en i maj 2011 inför affären dvs försäljningen av satellitdivisionen, uttalade ledningen, dvs den dåvarande finansdirektören (Bo C Johanson) att ”det kommer inte att bli bra för den eller de som inte går med”.

Kryssade i och skrev några anteckningar på det officiella övergångspappret att jag ville stanna på SSC och inte gå över till OHB då jag visste att jag skulle bli ensam satellit-HW-utvecklare i det nya bolaget.
.
Till detta tillkom att jag hade ”stångats” under mer än 15 månader med SSC:s ledning dvs Lars Persson, Christina Cyon och Bo C Johanson samt SSD-ledningen.

Dessutom hade jag lagt ner min själ i arbetet som fack-ordf och var lite allmänt deppad och hade svårt med sömnen.

Blev tillslut också ”påhoppad” av 2 (+ 1) chefer inför alla arbetskamrater (se Prisma-diplomet nedan) vilket blev för mycket.

När SSC den 1 juli 2011 skänkte sin satellitutveckling till OHB, blev jag därför övertalig eller behäftad med arbetsbrist.

Bo C Johanson, nu senior advisor, blev tillsatt som chef för för de med arbetsbrist, varför han hade möjlighet att genomföra lednings/ägarens målsättning enligt ovan (se MBL).

När jag träffade Bo C Johanson första gången efter semestern dvs den 8 aug 2011 för att tala om en ev uppgörelse istället för en fortsatt LAS-förhandling, klargjorde Bo C att han i princip hade betalat ca en ½ årslön till Marco för varje individ som gått över till OHB Sweden varför han förstås inte kunde ge mig mer.

Se del ur Riksrevisionens rapport: Från-Anpassad_svensk_rymdverksamhet

………….

Försäljningssumman var en krona. I köpeavtalet ingick villkor för så kallat
medskick. Eftersom divisionen gick med förlust såldes divisionen under
substansvärdet, det vill säga för en summa som understeg det bokförda värdet.
Vid försäljningen förde SSC därför över en kassareserv om knappt 20 miljoner
kronor som motsvarade de skulder SSC hade till OHB.133

133 Inkråmsförvärvsavtalet mellan SSC och OHB Sweden AB 2011-06-20.

länk till originalet dvs Riksrevisionens rapport rir 2013:1

………….

Efter att LAS-förhandlingen kört fast blev jag efter 12½ års anställning uppsagd från SSC med ett avgångsvederlag nästan lika stort som Almega-avtalet stipulerar i uppsägningstid dvs 1 år, men utan inbetald ITP-avgift.
(Uppsagd den 29 september 2011, med sista arbetsdag den 30 september 2011)

Vill här inte skriva ut alla starka adjektiv & substantiv ( 🙂  &  🙂 ) som jag fortfarande vill använda när jag tänker på SSC, fd finansdirektören och AF-RBS dvs det sk facket på SSC.

Trots att alla på SSD hade fått ta del av nedanstående (se bild och text nedan) ville inte den fd finansdirektören (vid detta tillfälle sk senior advisor) köra LAS utan gjorde allt för att baxa mig tillbaka till SSD dvs OHB Sweden eller i samstämmighet med AF-RBS förhandlingsgrupp (dvs mina sk ”fackkompisar”) erbjuda mig något som de förstod att jag i slutänden skulle bli tvungen att tacka nej till.

If redundancies occur on account of employees who choose to stay, any ensuing terminations must take place in accordance with the regulations of the Employment Protection Act (LAS) 

LAS eller what happens to the employees?

LAS eller what happens to the employees?

.

Se slutet av SSC-karriären eller 2011 års inkomstuppgift (OBS titta på ”anställningstid” då inkomsten är x:ad ): Inkomstuppgift från Svenska rymdaktiebolaget – 2011 + CV-Uppsagd och början eller betyget från KTH: Betyg från KTH

Den 1 oktober 2011 upplöstes den avdelning dvs DHS som jag tidigare jobbade på (nuvarande OHB)

Här finns ett Öppet Mail som jag skrev på Luciadagen 2011 till ”alla berörda” där jag försöker förklara den uppkomna situationen och min tid som ordf för Akademikerföreningen vid SSC, Solna.

Min sista mail-växling med Bo C Johanson efter mitt sista besök på fd arbetsplatsen
(OBS som varande icke-anställd)

Kuriosa från den 4 maj 2011

Hur ska man bäst beskriva aftonen?

1, gycklarnas
X, hånarnas
2, hycklarnas

Uppsagd-bloggen kom till efter det att jag i slutet av oktober 2011 fick avslag från AEA trots muntliga garantier i samband med påskriften av ”avtalet” som jag var tvungen att skriva på för att erhålla avgångsvederlaget dvs SSCs kostnad för motsvarande en årslön utom kollektivavtalad ITP-avgift.

Skickade då ett mail till ”alla” inom SSC + fd SSD där jag bifogade dokumenten dvs uppsägningen och ovannämnda ”avtal”.

Efter en dryg timme ringde en person från AF-RBS förhandlingsgrupp (se ovan) och meddelade att Bo C Johanson var beredd att stämma mig för avtalsbrott.

Svarade då spontant att om så skedde skulle jag lägga upp stämningsansökan och allting annat på en blogg så att alla skulle kunna få ta del av ”affären”. Personen från AF-RBS förhandlingsgrupp sa att så kan du inte göra men jag vidhöll.

En dryg vecka senare startade jag denna blogg som en försiktighetsåtgärd inför en okänd framtid.

Kuriosa eller ett brev från arbetsförmedlingen augusti 2013 som jag då tillägnade ”alla” anställda och styrelse-ledamöter på Rymdbolaget SSC och OHB Sweden (som pdf: AFs_nya_regler_oktober_2013
.
AFs nya regler gällande från oktober 2013 sid 1

AFs nya regler gällande från oktober 2013 sid 1

.
AFs nya regler gällande från oktober 2013 sid 2

AFs nya regler gällande från oktober 2013 sid 2

.——————————————————————————————————————-
.
En kort betraktelse av ”kollapsen” och försäljningsprocessen från min synvinkel som anställd vid satellitdivisionen och ordf. i akademikerfacket SSC – Solna:
.
Rymdbolaget SSC är till 100 % ägt av staten och administreras av finansdepartementet med ansvarigt statsråd Peter Norman (okt 2010 – okt 2014).
.
Under våren 2010 ville ledningen och ägarna genom bolagets styrelse sälja den del som konstruerar rymdsystem / satelliter pga. av att staten eller  utbildnings-departementet/Rymdstyrelsen inte längre ville satsa på svenska satelliter. 
.
PRISMA eller satellitparet Mango & Tango var det sista satellitprojektet som staten och dess administratör Rymdstyrelsen ville ge Rymdbolaget SSC. Med det projektet var det tänkt att satellitverksamheten skulle klara sig på egen hand dvs. en tänkt start på den kommersiella marknaden.
.
Samtidigt med Prisma-projektet (2005 – 2008) arbetade Rymdbolaget SSC (som prime) med ett kommersiellt satellitprojekt ”SMART-OLEV” eller ”Rymdbogseraren” tillsammans med Eutelsat, DLR, Kayser-Threde och Sener. Projektet hade passerat den Preliminära Design Revyn, PDR med glans men behövde kapital för att fortsätta.
.
Om Rymdbolaget SSC satte in 200 milj. SEK i projektet var slutkunden dvs Eutelsat beredd att sätta in lika mycket och därmed ge projektet ett fortsatt GO. Upp till 15 rymdbogserare / satelliter fanns med i planerna.Rymdbolaget SSC hade resurserna men ville inte satsa utan köpte istället USN med 351 milj SEK i kontanta medel.
.
Under sommaren / hösten 2009 när det blev klart att ingen ville satsa på den kommersiella rymdbogseraren samtidigt som ESA-pengarna till att vara prime för PROBA-3 sinade pga. den höga Eurokursen, drabbades satellitverksamheten av övertalighet och neddragningar företogs.
.
Under vintern 2009 – 2010 stod det sista hoppet till PRISMA och den kommersiella marknaden. PRISMA skulle stöpas om till en ”Earth Observation satellite” eller PRISMA-EO och säljas med hjälp av Thales. När Thales CEO fick reda på planerna försvann även den utvägen.
.

Från och med jan 2010 hade Rymdbolaget SSC endast en kommersiell idé kvar och det var att övertala Egypten att köpa ett utvecklingspaket till en PRISMA-EO från Rymdbolaget SSC.När Egypten drogs med i den sk ”arabiska våren” 2011 sprack även denna plan och Rymdbolaget SSC hade definitivt tappat byxorna när det kommer till satelliter som varande prime.

Efter missen med PRISMA-EO till Thales dvs. under mars 2010 tog SSC Rymdbolagets styrelse beslutet att försöka finna en annan position för satellitverksamheten än under statlig ägo.

Ceres Corporate Advisors (som tidigare hade hjälpt SAAB att sälja SAAB Space till RUAG) kontrakterades för att ge genomlysning och ett försäljningsunderlag togs fram.

Under maj-juni 2010 gick styrelsen/ledningen vidare med att låta Ceres kontakta lämpliga partners och i augusti-september hade Ceres funnit minst en seriös partner.

I slutet av november hoppade den tilltänkte partnern av med det officiella skälet ”att problem hade uppstått på hemmaplan”. Nu stod Rymdbolaget SSC utan köpare och viss panik utbröt.

Strax före jul 2010 beslöt styrelsen att Rymdbolaget SSC, efter jul-nyårs helgerna, skulle lägga ett varsel på samtliga anställda tillhörande satellitdivisionen.

Från jan 2011 fram till det att Rymdbolaget SSC skulle ha in alla de anställdas ”OK till att följa med till OHB” eller ”stanna på Rymdbolaget” eller den 28 juni 2011 blev en mycket speciell tid för de anställda på satellitdivisionen.

För mig som varande ordf. i akademikerfacket sedan feb 2010 dvs. under hela försäljningsprocessen och anställd på satellitdivisionen var det en MYCKET speciell tid, bl.a. beroende av att varslet (gällande hela Space Systems, daterat 18 jan 2011) var sekretessbelagt och endast känt för bolagsstyrelsen och fackstyrelserna i Solna.

Så speciell att jag inte kunde skriva på ”OK att följa med till OHB”. Drabbades därför av arbetsbrist den 1 juli 2011 och fick inte jobba kvar i Rymdbolaget SSC trots 12½ år i bolaget.